poniedziałek, 09 sierpień 2010 12:48

Rola prawników wspierających (ang. practice support lawyer) w kancelarii prawnej

Międzynarodowe kancelarie prawnicze z anglosaskimi korzeniami już od połowy lat dziewięćdziesiątych promują wśród swoich zespołów prawniczych model „prawnika wspierającego” (tzw. practice lub professional support lawyer, w skrócie PSL).

Rozwój profilu i zakresu działalności osoby zatrudnionej czy współpracującej z kancelariami jako PSL trwa nadal, wraz z wzrostem zapotrzebowania na usługi PSL i zwiększającymi się oczekiwaniami i żądaniami klientów firm prawniczych. Obecnie PSL przestają stanowić wyłącznie merytoryczne zaplecze kancelarii gromadzącei zarządzające know-how firmy, a takie były początki. Na chwilę obecną kancelarie wyszukują jako PSL osób o odpowiednim doświadczeniu, osobowości i wiedzy predysponującej m.in. do rozbudowywania i utrzymywania wachlarza klientów (szeroko pojęte działania business development), wspierania klientów w sprawach, którymi Kancelaria się nie zajmuje (np. wyszukanie adwokata do spraw karno-skarbowych, który specjalizuje się w takim a nie innym konkretnym przypadku), czy udzielania wsparcia kluczowym partnerom i prawnikom w tym, aby poza pracą merytoryczną nie zaprzątali sobie głowy różnymi nietypowymi problemami klientów (np. do zaufanego prawnika zajmującego się M&A dzwoni klient, którego żona miała wypadek samochody i prosi o pomoc. Prawnik taki przekazuje sprawę niezwłocznie do równie zaufanego PSL, który niezwłocznie jedzie na miejsce wypadku). W konsekwencji, PSL nawiązuje i utrzymuje również stałe kontakty z klientami firmy, zapewniając im stały „serwis” prawny właśnie w sprawach, w których Kancelaria normalnie nie pomaga. Niewątpliwie dobry PSL swym skutecznym działaniem powoduje, że klient dodatkowo przywiązuje się do kancelarii. Pozycja PSL w wielu kancelariach umacnia się na tyle, iż niektórzy z nich zostają w przyszłości partnerami.

Czym ponadto, a może przede wszystkim zajmują się PSL w swojej codziennej pracy? Na pytanie to nie ma jednoznacznej odpowiedzi, gdyż stanowisko „prawnika wspierającego” różni się w zależności od firmy która, go zatrudnia lub z którą współpracuje, a także od jego osobistego doświadczenia i predyspozycji. Zasadniczo jednak można określić pewne podstawowe obowiązki, odróżniające PSL od innych prawników. Są to, między innymi:

- przeglądanie, analizowanie nowelizacji prawa, najnowszych komentarzy, głosów judykatury i doktryny pod kątem zbudowania szytej na miarę oferty dla istniejących lub potencjalnych klientów;

- przygotowywanie projektów ofert, prezentacji oraz innych dokumentów prawnikom lub bezpośrednio klientom;

przygotowywanie i organizowanie wykładów, prelekcji i prezentacji w zakresie poszczególnych gałęzi prawa lub szczegółowych instytucji prawnych; tutaj należy wspomnieć, iż w dużych kancelariach w USA czy Wielkiej Brytanii każdy departament (np. prawa pracy) ma swojego PSL, tak aby mógł on specjalizując się w danej dziedzinie prawa wypowiadać się fachowo podczas organizowanych przez siebie spotkań nie będąc jedynie prostym pośrednikiem pomiędzy kancelarią a klientem.

Ścisła współpraca z działem marketingu, w tym w zakresie np. newsletter’ów dla klientów kancelarii, organizowanie dla nich śniadań i spotkań seminaryjnych oraz business lunchów.

Współpraca w działem IT w zakresie prowadzenia lub uaktualniania baz danych firmy, jej stron internetowych i intranetowych (szczególnie w zakresie know-how).

Wsparcie działu marketingu w pozycjonowaniu poszczególnych prawników kancelarii na rynku lokalnym (np. w Polsce w przypadku kancelarii międzynarodowych).

Oczywiście wyliczenie to jest tylko przykładowe, zdarza się bowiem, od kilku lat coraz częściej, iż PSL zajmują się przede wszystkim bezpośrednimi kontaktami z klientami znając doskonale możliwości i know-how całej kancelarii lub danego departamentu, „szyjąc” ofertę usług kancelarii na indywidualne potrzeby danego klienta, wcześniej rozpoznając jego branżę i zakres działalności. Chociażby, przygotowywane obecnie informacje prawne rozsyłane mailem do stałych klientów, coraz bardziej koncentrują się na prowadzonej przez nich działalności, oferując praktyczne rozwiązania konkretnych problemów prawnych, odżegnując się tym samym od przeteoretyzowanych dywagacji na temat zagadnień prawnych, które mają znikome zastosowanie w realnym świecie. Stanowisko PSL umożliwia przede wszystkim doświadczonym prawnikom zajmowanie się nie tylko i wyłącznie kwestiami stricte merytorycznymi, ale związanymi również z administrowaniem, zarządzaniem projektami, czy planowaniem strategii firmy.

Co do wymagań, które należy spełnić aby móc ubiegać się o stanowisko PSL, to należy podkreślić, iż w znacznej mierze zależą one od zakresu powierzanych obowiązków w danej kancelarii. Zasadniczo firmy prawnicze wymagają wykształcenia i doświadczenia ekwiwalentnego, z tym które prezentują prawnicy stricte merytoryczni. Zazwyczaj firmy wymagają co najmniej 5 letniego doświadczenia w pracy w kancelarii prawnej. Większość kancelarii nie wymaga natomiast wcześniejszego doświadczenia w pracy jako PSL, o ile nie chodzi w danym przypadku o wyższe stanowiska w firmie czy stanowisko starszego PSL lub osoby zarządzającej grupą osób zatrudnionych lub współpracujących jako PSL. Zasadniczo, firmy dopuszczają zmianę stanowisk z prawnika merytorycznego na PSL w ramach jednej kancelarii, z kolei zmiana w przeciwnym kierunku bywa sporadyczna.

Również w Polsce osoby typu PSL w kancelariach prawnych mogą okazać się przydatne w toku dalszego rozwoju tego specyficznego rynku usług i zwiększającej się konkurencji (liczby prawników) oraz spowolnienia gospodarczego.

W pierwszym etapie wydaje się ,że osoby zarządzające polskimi kancelariami prawnymi, które stwierdzą potrzebę zatrudnienia PSL będę musiały zdefiniować szczegółowo jego lub jej rolę (cele) czyli zakres obowiązków.