wtorek, 20 listopad 2018 20:52

Allen & Overy doradza Santander Bank Polska S.A. w związku z nabyciem działalności detalicznej Deutsche Bank Polska S.A.

Napisane przez Allen & Overy
(1 głos)

Allen & Overy doradzało Banco Santander i Santander Bank Polska przy nabyciu wydzielonej części Deutsche Bank Polska w skład której wchodzi bankowość detaliczna, private banking, business banking oraz 100% akcji DB Securities S.A.

Zespołem transakcyjnym Allen & Overy kierował partner Jarosław Iwanicki wspierany przez starszych prawników Marcina Czaprowskiego oraz Tomasza Ciećwierza. Zespół transakcyjny był ponadto wpierany przez Bartosza Jagodzińskiego (counsel odpowiedzialny za praktykę w obszarze instrumentów pochodnych), Macieja Kulawika (starszy prawnik odpowiedzialny za praktykę podatkową), Pawła Krzykowskiego (starszy prawnik odpowiedzialny za praktykę prawa pracy), Justynę Ostrowską (starszy prawnik odpowiedzialna za praktykę w obszarze ochrony danych osobowych) oraz Joannę Kaletę (prawnik koordynująca procesdue diligence).

Sprawy związane z prawem ochrony konkurencji i konsumentów prowadziła Agnieszka Kolasińska, wspierana przez Filipa Stawickiego - prawnicy z zespołu prawa konkurencji kierowanego przez dr Martę Sendrowicz.

Jarosław Iwanicki skomentował:Transakcja nabycia przez Santander Bank Polska wydzielonej części Deutsche Bank Polska jest pod wieloma względami pionierska i nowatorska. Po raz pierwszy w przypadku fuzji banków działających na rynku polskim mamy do czynienia z sytuacją, gdzie równocześnie z fuzją prawną następuje fuzja operacyjna. Tym bardziej jesteśmy zaszczyceni, że mogliśmy doradzać naszemu klientowi w tym procesie. Fakt, iż Banco Santander i Santander Bank Polska powierzyli nam przeprowadzenie tego innowacyjnego projektu, potwierdza, że nasza szeroko rozumiana praktyka fuzji i przejęć jest niekwestionowanym liderem w zakresie doradztwa przy strategicznych projektach na rynku finansowym w Polsce. Nasza umiejętność koordynacji wątków nie tylko czysto transakcyjnych, ale również tematów konsumenckich, czy związanych z zagadnieniami pracowniczymi, pozwoliła nam dostarczyć kompleksową usługę naszym klientom.