czwartek, 27 październik 2016 21:24

Paweł Kuglarz, wybitny ekspert w dziedzinie nieruchomości i restrukturyzacji dołączył do warszawskiego zespołu Taylor Wessing.

Napisane przez Aleksandra Gąsowska
Zgodnie z powiedzeniem "wszystkie dobre rzeczy chodzą trójkami" kancelaria Taylor Wessing CEE w ciągu zaledwie kilku tygodni sprowadziła na pokład trzeciego partnera z innej, renomowanej kancelarii. Po partnerze specjalizującym się w nieruchomościach Clemensie Bärenthalerze, który przeszedł z DLA Piper oraz ekspercie podatkowym Michaeli Petritz-Klar, która opuściła kancelarię Schönherr, teraz do biura Taylor Wessing w Warszawie dołączył Paweł Kuglarz, wcześniej od 2001 roku w Beiten Burkhardt/Wolf Theiss Polska.
Priorytety i tworzenie sieci kontaktów na rynku Taylor Wessing Warszawa wraz z nowo pozyskanym partnerem Pawłem Kuglarzem zyskał znanego eksperta w dziedzinie nieruchomości i restrukturyzacji. Paweł Kuglarz objął stanowisko partnera odpowiedzialnego za praktykę Restructuring & Corporate Recovery (restrukturyzacja, prawo upadłościowe i naprawcze).
Mecenas Kuglarz zajmuje się również prawem nieruchomości i prawem budowlanym, rozwiązywaniem sporów i arbitrażem inwestycyjnym. Jest specjalistą w zakresie obsługi prawnej przedsiębiorstw w różnych rodzajach inwestycji infrastrukturalnych, partnerstwa publiczno-prywatnego, a także prowadzenia gospodarczych postępowań sądowych i arbitrażowych. Doradza w sprawach z zakresu prawa handlowego, cywilnego, budowlanego, prawa zabezpieczeń kredytowych, a przede wszystkim hipotek oraz prawa nieruchomości.
Paweł Kuglarz jest aktywnym twórcą, obserwatorem i komentatorem prawa gospodarczego w Polsce. Jest autorem licznych książek, publikacji i komentarzy o tematyce prawnej m.in komentarzy do ustawy o księgach wieczystych i hipotece, upadłości konsumenckiej, upadłości deweloperskiej.
Oprócz gruntownej fachowej wiedzy Mecenasa Kuglarza wyróżnia silna sieć kontaktów na rynku prawniczym w Polsce i zagranicą oraz jego ogromny wkład w rozwój polskiego prawa. Jest współzałożycielem Polsko-Niemieckiego Centrum Prawa Bankowego na Uniwersytecie Jagiellońskim. Pełnił funkcję kierownika Szkoły Prawa Niemieckiego a od 2003 r. jest kierownikiem Szkoły Prawa Austriackiego na Wydziale Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Paweł Kuglarz jest także Członkiem Zarządu Fundacji na Rzecz Kredytu Hipotecznego, wiceprzewodniczącym Sekcji Prawa Upadłościowego Instytutu Allerhanda w Krakowie, Członkiem międzynarodowego stowarzyszenia prawa upadłościowego INSOL Europe a od 2016 polskim przedstawicielem w Zarządzie INSOL Europe. W 2012 został powołany na członka zespołu d/s prawa upadłościowego przy Min. Sprawiedliwości, który przygotował nowe prawo upadłościowe i restrukturyzacyjne. Pełni również funkcję Członka grupy roboczej Finansowanie Infrastruktury przy Ministerstwie Infrastruktury i Budownictwa, jest także ekspertem Zespołu ds. Prawa Gospodarczego przy Ministrze Rozwoju.
- Prawo nieruchomości to jedna z głównych praktyk Taylor Wessing na świecie. Warto podkreślić, że w tym momencie, dzięki przejęciu tak wybitnego eksperta, jakim jest Paweł Kuglarz, Taylor Wessing w Warszawie posiada niezwykle silny zespół partnerów doradzających w obszarze prawa nieruchomości oraz projektach infrastrukturalnych. Obok Mecenasa Kuglarza, odpowiedzialnego za restrukturyzację, prawo upadłościowe i naprawcze, zespól ten na poziomie menadżerskim tworzą także Sylwester Żydowicz, partner odpowiedzialny za praktykę Real Estate & Construction (nieruchomości i prawo budowlane), certyfikowany członek Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) oraz Grażyna Kuźma, partner odpowiedzialna za finansowanie nieruchomości (Real Estate & Construction/Banking & Finance), współautorka książki Prawo budowlane i nieruchomości (Wydawnictwo CH Beck) – komentuje Dr Ewelina Stobiecka, partner zarządzający Taylor Wessing w Warszawie.
Rozwój i dobra jakość
- Z wielkim sukcesem realizujemy cel, jakim jest stały rozwój naszych wszystkich naszych biur w Europie Środkowo-Wschodniej w zakresie zatrudniania wybitnych prawników. Zapewniamy tym samym wzrost na najwyższym jakościowym poziomie - stwierdził Partner Zarządzający CEE Taylor Wessing Raimund Cancola. - Aktualna liczba 39 partnerów stanowi zatem jak do tej pory rekordowy poziom zatrudnienia w Taylor Wessing CEE.
Czytany 1949 razy